27.5.05

Víkend v Nags Head

Už je to prostě tak, že zápisník z Ameriky nepřibývá a nebude přibývat tak rychle, jak jsem si původně myslel. Skutečně mi tu na psaní jaksi nezbývá čas, a tak se omlouvám všem, kteří pravidelně navštěvují mé stránky a nenacházejí tam nic nového. Není pravda, že by zde nebylo o čem psát. Zajímavých rozdílů se tu najde spoustu a mnoho míst zde stojí za popis a nějakou tu fotografii. Proto buďte prosím trpěliví, neboť se zde v první řadě musím postarat sám o sebe a teprve potom se můžu rozepsat o všem možném. Snad se to časem zlepší.
Jak už víte z předchozího příspěvku, minulý víkend jsme s Michaelem, Jonathonem (alias JD - čti "džej dý") a jeho dětmi vyrazili na pobřeží Severní Karolíny do městečka Nags Head. Toto městečko leží na jednom z mnoha ostrovů, které tvoří vnější pobřeží Severní Karolíny (tzv. Outer Banks).
Jonathonovi rodiče mají v Nags Head takový „skromný“ dvou poschoďový dům. Kromě mnoha ložnic a koupelen nabízí tento „domeček“ také bazén a třeba kulečník. Na písečnou pláž je to asi tak 200 m, takže se stačí zabalit a vyrazit. Přes léto Jonathonovi rodiče pronajímají tento dům rodinám, které chtějí na pobřeží strávit dovolenou. Na podzim, v zimě a na jaře si dům může užít zbytek rodiny.
Jonathon má tři děti – Grace (čti „grejs“), Jacka a několika měsíční Leu, která z pochopitelných důvodů zůstala s maminkou doma. Grace je 6 a na podzim půjde do školy, zatímco Jackovi jsou dva a půl a zatím se nikam nechystá. Oba byli ukázkově hodní a to i při dlouhé, více jak čtyř hodinové cestě zpět do Raleigh.
Ostrovy Severní Karolíny jsou propojeny mnohakilometrovými silničními mosty, takže se autem dostanete v podstatě všude. Loď nebo trajekt v téměř vůbec nepotřebujete. Ne vždy tomu ovšem tak bylo, o čemž svědčí mnoho majáků, které jsou na ostrovech dodnes. Mnoho z nich je dnes opraveno a je z nich turistická atrakce. Taky jsem vám jeden vyfotil, abyste viděli, jak takový typický maják vypadá. Tento se nachází na stejném ostrově jako Nags Head, asi 5 mil směrem na jih a jmenuje se Bodie Island Light, to podle jména onoho ostrova.
Naopak na sever od Nags Head se nachází jiná zajímavost – památník bratří Wrightů. Bylo to totiž právě zde v prosinci roku 1903, kdy bratři Wrightové poprvé v dějinách lidstva uskutečnili let s letadlem těžším než vzduch a vlastním pohonem. Byl to spíš jen takový skok, ale na fotkách můžete vidět, že druhý, třetí a hlavně čtvrtý skok už byl podstatně delší. Díky těmto chlapíkům dneska „skáčeme“ přes oceány.
My jsme si to „na pláži“ v Nags Head pěkně užili, jenom koupat se ještě nedalo, protože voda měla jen něco málo přes 60 stupňů F. Že nevíte, kolik to je stupňů Celsia? No já taky ne, ale na koupání to prostě nebylo. Oceán je dělá taky podstatně větší vlny, nežli třeba středozemní moře, jak můžete opět vidět na obrázkách.
Následující víkend se opět chystám „na pláž“ (to se zde říká místo „k moři“) a to do města Wilmington. V pondělí je tu totiž státní svátek, tzv. „Memorial Day“, takže budeme mít delší víkend, o tom ale až zase někdy příště.




Mějte se fajn!